Haccp Nedir? 2 Dakikada Öğrenin

Kalite yönetimine önem veren ve rekabet edebilirliğini arttırmaya çalışan, yiyecek ve içecek hizmetlerinde faaliyet gösteren işletmelerin yeni gözdesi HACCP. Müşteri memnuniyetinin arttırılmasına ve toplam kalite yönetimine önem veren bu işletmeler HACCP nedir sorusuna yanıt aramakta ve Haccp sistemini uygulamaya çalışmaktalar.

Peki, Haccp Nedir?

Gelin önce Haccp’nin açılımına bakalım: İngilizce " Hazard Analysis and Critical Control Point " demek olan Haccp’nin Türkçe açılımıTehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarıdır ”. Açılımdan yola çıkarak en basit şekilde tanımlarsak  “gıda ürünlerinde tehlike unsuru oluşturabilecek etmenlerin belirlenip, bunların önüne geçilmesini sağlayacak sistematik yaklaşıma”  HACCP denir.

Tehlike Oluşturabilecek Unsurlar Nelerdir?

Gıda ürünlerinde tehlike oluşturacak unsurları kategorize edersek: Biyolojik, Fiziksel, Kimyasal unsurlar olarak 3 ana kategori içerisinde bu unsurları ifade etmek mümkündür. Bu unsurlarla mücadelede en zorlu olanı kuşkusuz biyolojik tehlikelerdir. Daha teknik bilgi ve birikim gerektirir.

HACCP İşletmeme Ne Faydalar Sağlar

Gıda zararlıları ile mücadelede en etkili sistematik yaklaşımlardan biri olan Haccp işletmenize büyük katkılar sağlar. Gelin bunları kısaca listeleyelim:

  • Yiyecek İçecek Hizmetlerinde faaliyet gösteren işletmenizi, diğerlerinden ayırarak rekabet üstünlüğü sağlar
  • Toplam Kalite Yönetimi sürecini güçlendirir
  • Haccp iso 22000 kalite belgesi gibi işlemler için temel gereklilikleri yerine getirmenizi sağlar
  • Verimliliği ve etkinliği arttırır.
  • Müşteri memnuniyetini yükseltir, olası memnuniyetsizliklerin önüne geçmenizi sağlar
  • Prestijinizin artmasını sağlar
  • İşletmenizde çalışan personelin görevlerini daha iyi ve kolay yerine getirmesini sağlar.

Haccp’nin işletmenize kısa ve uzun vadede inanılmaz katkılar yapacağı gibi yasal zorunlukları yerine getirmenize temel oluşturması açısından da oldukça önemlidir. Restaurant, kafe gibi yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren işletmelerinizin belirli uluslararası standartları benimsemesi ve uygulaması artık bir tercihten ziyade zorunluluk haline gelmiştir.

Haccp sistemi ile ilgili aklınıza takılan soruları yorumlar bölümünde bizimle paylaşabilir veya konu ile ilgili tecrübelerinizi başkaları ile paylaşabilirsiniz.

Vinclo İle Keşfet

Kaynaklar

1. Vikipedi. (2016, 08 26). HACCP. Vikipedi: https://tr.wikipedia.org/wiki/HACCP