Mutfağın Kralı: Executive Chef

Mutfağın tek patronu var Executive Chef ( Baş Aşçı ). Peki nedir, kimdir bu executive chef onu bu kadar özel kılan ne? Executive chef restaurant gibi yeme-içme sektöründeki işletmelerde mutfaktaki yiyecek ve içeceklerin her zaman aynı standartlarda, aynı kalitede olmasını sağlayan mutfaktaki çalışanların yönetimininden sorumlu kişidir. Bu görev ve sorumluklarının yanında restaurantın menüsünü düzenler, personel alımında aktif rol oynar, eksik malzeme ve teçhizatların satın alınmasını sağlar. Baş aşçılar bazı durumlarda aynı işletmeye ait birden fazla restaurant mutfağının koordinasyonunu da sağlamaktadır. Birazda mutfakta ona bağlı olarak çalışan personellere kısaca değinelim.

Baş Aşçı Yardımcısı ( Sous Chef )

Sous chef baş aşçı (executive chef ) ile birebir çalışır. Mutfak ile salon arasındaki koordinasyonu sağlar ve yiyeceklerin doğru zamanda üretilip, standart bir biçimde sunulması için gerekli kontrolleri gerçekleştirir.

Izgara Şefi ( Chef Grillardin )

Etlerin pişirilmesinden sorumlu aşçıdır. Yine et ürünlerinin (Beyaz et, kırmızı et, balık eti ) yanında ızgara olarak sunum yapılacak olan sebze ve meyvelerin hazırlanmasından da ızgara şefi sorumludur.

Balık Şefi ( Chef Poissonier )

Balıkların pişirilmesinden, bu yemekler ile beraber servis edilecek olan garnitür ve sosların hazırlanmasından sorumludur.

Şef Sosiyer (Chef Saucier )

Et yemeklerinin ( Kırmızı ve Beyaz ) hazırlanmasından, yanında servis edilecek olan sosların hazırlanmasından sorumludur. Tatlı sosu ve balık soslarının dışındaki soslar dışındaki sosların hazırlanması da şef sosiyerin görev ve sorumluluklarındandır.

Sebze Şefi ( Chef Entremittier )

Sebzelerin hazırlanmasından, pişirilmesinden ve sunulmasından sorumlu aşçıdır.

Pasta Şefi ( Chef Pattisser )

Tüm tatlıların hazırlanmasından, bunların soslarının hazırlanmasından ve sunumundan sorumludur.

Çorba Şefi ( Chef Potager )

Mutfakta çorbaların hazırlanıp sunulmasından sorumludur.

Soğuklar Şefi ( Larder Chef )

Salataların hazırlanmasından, büfe ürünlerinin hazırlanmasından, et ürünlerinin parçalanarak pişirilmeye uygun hale getirilmesinden sorumludur.

Mutfak bir restaurantın kalbi, bu sebeple restaurant müdürlerinin bu bölümün işlevini ve çalışanlarını iyi tanıması büyük önem arz ediyor.

Vinclo ile Keşfet