Bistro Ne Demek?

Bistro ne demek hemen kısaca tanımlayalım. Bistro, kıyafet zorunluluğunun olmadığı, insanların rahat bir atmosferde sohbet ederek yiyip içebildikleri Fransız kökenli bir restaurant türüdür.

Bu restaurant türünün adını Rusya’nın Fransa’yı işgali sırasında aldığı efsanesi dolaşmaktadır. Bunun efsaneye gerekçe olarak “bistro ” kelimesinin Rusça’da hızlı anlamına gelmesi öne sürülmektedir. Efsane ne kadar doğrudur bilinmez ama günümüzde bu konsepti benimseyen birçok işletmeye rastlamak mümkündür.

Bistro’nun Özellikleri

Bistro kendine has birtakım özellikler taşır.

Atmosfer

Bistro’da fine dining restaurantlar gibi resmi bir ortama sahip değildir. Arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle yemek yerken rahatlıkla sohbet edebileceğiniz sıcak bir atmosfer sunar.

Bistrolar butik işletmelerdir. Her biri kendine özgü tasarıma, dekorasyona sahiptir.

Fiyat

Fiyat konusu kişiden kişiye değişebilen göreceli bir kavram, bu sebeple ucuz pahalı gibi bir değerlendirme yapmak yanlış olacaktır. Lakin bistrolarda ödeyeceğiniz hesabın ortalama piyasa fiyatlarına yakın olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Servis

Servis kalitesinin ortalama seviyelerde olduğu söylenebilir. Tipik olarak yiyecek ve içeceklerin servis hızları fast-food hizmet veren bir restaurant kadar olmasa de ortalamanın üzerindedir. Yemek yemek için kısıtlı bir vaktiniz varsa bistroları tercih edebilirsiniz.

Menü

Bistro konseptini benimseyenler genellikle aile şirketleridir. Menülerde genellikle basit ve hızlı bir şekilde hazırlanabilecek yiyecek ve içecekler bulunur.

Menü içerikleri bistroyu işleten aileye göre bile değişiklik gösterebilir. Standart olarak herhangi bir menü içeriği vermek bu nedenle zordur.

Örneğin, Hintli bir aile işletiyorsa Hint yemeklerinden oluşan bir menü ile karşılaşabilirsiniz.

Bistro ve Brasserie Arasındaki Farklar

Bistrolar daha butik ve özellikle Fransa’da ev yapımı yiyeceklerin sunulduğu küçük işletmelerdir

Brasserie bistrolardan çok daha büyük ve kurumsal kimliğe sahiptir. Yine brasserie tipi işletmelerde şık masa örtülerin ve geniş menü çeşitliliğine ( özellikle içecek menüsü açısından ) erişebilmeniz mümkündür.

Bistrolar genellikle mahalle aralarında bulunurken, brasserie tipi işletmeler ile şehrin en popüler caddelerinde karşılaşabilmeniz mümkündür.

Ülkemizde de bistro cafelerin sürekli arttığını görebiliyoruz. Haliyle insanlar merak eder oldu bistro nedir diye.  Bu konseptle ilgili aklınıza takılanları, paylaşmak istediklerinizi yorumlar bölümünde bize iletebilirsiniz.