Restaurant Müzikleri Hakkında Bilmeniz Gereken 3 Ana Başlık

Restaurant müzikleri, işletme sahiplerinin/yöneticilerinin dikkate almaları gereken ince detaylardan birisidir. Çünkü insanlar artık sadece sunduğunuz yiyecek ve içecekler için restaurantınızı ziyaret etmiyor. Müşterileriniz yemek esnasında sevdikleri ile sohbet ederken, onlara keyifli, etkileyici bir atmosfer sunmanızı da bekliyor.

Restaurant Müziklerinin Önemi

İşletmelerin birbirileri ile rekabetinin her geçen gün arttığı bir ortamda, rakiplerinizden bir adım öne çıkabilmeniz gerekmektedir. Sizi bir adım öne taşıyacak etmenlerden biride restaurantınızda çalan müziklerdir.

Müzik Türlerinin Satışlara Etkisi

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, seçtiğiniz müzik türüne göre bile müşterilerinizin yaptığı harcamalar değişiklik gösterebiliyor. University of New South Wales’den Stephanie Wilson’ın yapmış olduğu çalışma da bunu destekler nitelikte1:

  • Müzik olmayan bir restauranttaki ortalama harcama $ 17.12
  • Hafif Müzikte $ 19.67
  • Klasik Müzikte $ 20.20
  • Pop Müzikte $ 21.01
  • Jazz Müzikte $ 21.82

Sadece bu veriler bile restaurantınızda kullandığınız müziğin ne denli fark yaratabileceğine örnek teşkil ediyor.

Müşteri Sadakati

Bazen öyle örnekler ile karşılaşmak mümkün ki müşteriler yiyecek ve içeceklerden çok memnun olmasalar dahi aynı restaurantı tekrar tekrar ziyaret edebiliyorlar. Burada müşteri kararını etkileyen ve onu restaurantınıza çeken en önemli şeylerden biride seçmiş olduğunuz müzikler. Müşterileriniz onlara sunmuş olduğunuz ortamdan etkileniyorlar ve seçim yapma sürecinde yapmış olduğunuz bu pozitif etki, sadık müşteri kitlenizi oluşturmanıza katkı sağlıyor.

Restaurant Müzik Seçimi

Restaurant müziklerinin öneminden bahsettikten sonra biraz da seçim sürecinden bahsedelim. Kullanacağınız müzikleri neye göre belirleyebilirsiniz, neleri dikkate almalısınız?

Müşteri Profili

Müşteri profilinizi iyi tanımanız,  müzik seçimi yaparken kullanabileceğiniz en önemli araçlarınızdan birisidir. Müşterilerinizin talep ve isteklerini dikkate alarak yapacağınız seçimler müşteri memnuniyetini sağlamanız açısından da önem taşımaktadır.

Konsept

Restaurantınızın tarzına uygun seçimler yapmanız size artı değer katacaktır. Örneğin, Çin restaurantında o kültüre uygun müzikler seçilerek konseptiniz ile uyum sağlayabilirsiniz.

Playistlerin Uyumu

Restaurant müziklerinizi seçerken, parçaların birbiri ile uyumuna da dikkat etmeniz gerekmektedir. Parçalar arasındaki uyumu sağlamaya çalışın. Konuyla ilgili destek almak için dışardan danışmanlar ile de çalışabilirsiniz.

Yasal Gereklilikler

Restaurantınızda kullanacağınız müziklerde telif haklarına uygun hareket etmeniz gerekmektedir. Konuya gerekli önemi vermemeniz hukuki açıdan problemlere yol açabilir.

Restoran müzikleri ile ilgili bunun önemi, seçimi ve dikkat etmeniz gereken yasal gerekliliklere yer verdiğimiz bu konu ile ilgili sizde kendi görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Vinclo ile Keşfet

KAYNAKLAR

1. Ng, V. (2016, 09 02). How Music and Noise Affect Restaurant Sales and Customer Experience. MCNG MARKETİNG: http://www.mcngmarketing.com/how-music-and-noise-affects-restaurant-sales-and-customer-experience/#.V8ioOvmLTIU