Bilmeniz Gereken 8 Pişirme Yöntemi

Yiyeceklerin pişirme yöntemleri merak konusu haline gelmeye başladı. Özellikle menülerinde ayrıntılı ürün açıklaması yapan restaurantlar artık yiyeceklerin pişirilme yöntemlerini de müşterileri ile paylaşıyorlar. Bakalım ne tip pişirme yöntemleri varmış.

Blanching ( Ağartma ) Yöntemi

Bu yöntemi yemeğin tam pişirilmesinden ziyade bir ön pişirme olarak tanımlamak daha uygun olur. Bu pişirme yöntemini örneğin soğuk suda etlerin kanlarının dışarıya çıkarılması esnasında, yağda yüksek ısıda kısa süreli kızartma yaparak buzlukta saklamada ya da sebzeleri gözeneklerini kapatmak için kaynar suda kısa süreli haşlamak için kullanabilirsiniz.

Boiling ( Haşlama )

Boiling hemen herkesin bildiği klasik haşlama yöntemidir. Makarna, patates gibi yiyecekler genellikle bu şekilde pişirilir.

Poaching ( Hafif Haşlama )

Bu yöntemde klasik haşlamadan biraz farklılık gösterir. Şöyle ki haşlama yapacağımız su 100 derece değilde 60-70 derece arasındadır.

Örneğin puding hazırlayacaksınız, burada su veya süt kullanarak haşlama yapacağınızı varsayarsak, bu su veya süt tam kaynar vaziyette değilken haşlama yapmanız yani poaching haşlama yöntemini kullanmanız ideal olur.

Steaming ( Buharda Pişirme )

Özellikle besin değerinin kaybolmasını önlemek amaçlı kullanılan pişirme yöntemidir. Daha çok deniz ürünlerinin pişirilmesi esnasında steaming pişirme yöntemini kullanabilirsiniz.

Grilling ( Izgara )

Alttan ısıtmalı sistemler aracılığı ile yapılan pişirme yöntemidir. Beyaz ve kırmızı et pişirilmesinde, odun kömürü ile ızgara yapılarak yemeğin lezzetinin arttırılmaya çalışılır.

Sauteing ( Tavada )

Yüksek ısıda kısa süreli olarak yapılan ve genellikle et ürünlerinde ( Örn. Pirzola ) tercih edilen pişirme yöntemidir. Tavaya çok az bir yağ koyabilirsiniz lakin genellikle yağsız olarak yapılan bir pişirmedir.

Roasting ( Fırında Pişirme )

Fırın kullanılarak genellikle et ve hamur işi ürünlerinin pişirilmesinde kullanılan yöntemdir.

Braising

Et ürünlerinin yüksek ısıda hafifçe kızartılmasından sonra, biraz su eklenerek ağzı kapalı olacak şekilde kısık ateşte pişirilme yöntemidir.

Frying ( Kızartma )

Kızgın yağ ile yapılan, patates, et gibi yiyeceklerin pişirilmesinde kullanılan pişirme yöntemidir.

Burada bahsettiğimiz yöntemler ve açıklamalar dışında şeflerimizin kendilerine has olarak kullandıkları pişirme yöntemlerde mevcuttur. Size kendi deneyim ve yöntemlerinizi başkaları ile paylaşmak isterseniz, yorum bölümünden bize iletebilir, bilginizi başkaları ile paylaşabilirsiniz.